dimosposotsanisheader

Το νέο ημερολόγιο του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας για το έτος 2017

calendar makedonikos 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2017 και για 8η συνεχή χρονιά ημερολόγιο, που το αφιερώνει σε συγκεκριμένο θεματικό τομέα της λαϊκής δημιουργίας, στα: «Έπιπλα & σκεύη του χθες».

 

Το αφιέρωμά μας αφού μας έκανε να σκεφτούμε και να νιώσουμε τις αξίες μιας εποχής, που δεν είναι πλέον αξίες του σήμερα, προβ­άλλει ισοδύναμα, μέσα στη διαχρονική παρουσίαση της λαϊκής τέχνης και ιστορίας ως έκφραση της συλλογικής ζωής και των βιωμάτων των προγόνων μας, και μάς μεταφέρει σε μιαν άλλη ξεχασμένη και όμορφη εποχή, πολλές δεκαετίες πίσω στο χρόνο, που κατά βάθος νοσταλγούμε.

 

Ένα ταξίδι στην πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση για να δώσουμε στα παιδιά μας μια εικόνα της ζωής των προγόνων μας, που θυσιάζεται και χάνεται στο βωμό του εκσυγχρονισμού και χάρη της εξέλιξης.

 

Τα «Έπιπλα & σκεύη του χθες», είναι αντικείμενα και μέσα δια των οποίων συντελούνταν και περικλείονταν τα «τελετουργικοποιημένα ήθη», οι διαχρονικά υπηρετούμενες αρχές και οι ισχύοντες κανόνες συμπερι­φοράς των ατόμων και των ομάδων ενταγμένων στην κοινότητα, δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που συνέθεταν και περιείχαν τη δύναμη της συνοχής τους.

 

Ο εξοπλισμός των σπιτιών τους, που ήταν φτωχός και τα οικιακά σκεύη ελάχιστα κι αυτά κατασκευασμένα από ταπεινά υλικά (ξύλο, πηλός κ.α.), έχει φέτοςτην τιμητική του και αποκτά τη δέουσα σημασία του καθώς εκφράζει τη συλλογική συνείδηση και τα βιώματά τους, σε έναν πολύ αργό ρυθμό εξέλιξης, εξόδου από τα καθιερωμένα, και τη δέσμευση σε μια συγκεκριμένη παράδοση.

 

Σίγουρα το καθετί από το πολυποίκιλο αυτό υλικό, μικρό ή μεγάλο, ξεπροβάλλει και έχει τη δική του συγκεκριμένη ή μια γενικότερη συναισθηματική αξία του μικρού του σύμπαντος και ίσως και τη δική του ιστορία σε σημαντικές στιγμές. Ένα - ένα όλα αυτά αποτελούν μια γενικότερη μαρτυρία της εποχής τους, που όμως χάνονται και δεν έμεινε τίποτα σε χρήση που να μας θυμίζει το χθες.

 

Εμείς, ως Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, με το οδοιπορικό μας αυτό στην καθημερινότητα του παρελθόντος και τα απαραίτητα μέσα της αναδεικνύουμε την αμφίδρομη σχέση και τη σύνδεση που έχουν τόσο οι εσωτερικές και ανώνυμες δυνάμεις της ζωής, όσο και οι κάθε κατηγορίας τοπικές συνθήκες ‑ βουνό, κοιλάδα, πεδιάδα - όσο και οι εποχές του έτους - χειμώνας και φθινόπωρο, άνοιξη και καλοκαίρι - οι καθημερινές συνήθειες αλλά και οι προαιώνιες παραδόσεις, επειδή αυτές υπαγορεύονται από ειδικές συνθήκες, παράδοση, τόπο, χρόνο, περιοχή, και οι οποίες μας ανατροφοδοτούν με τα προικώα της ιστορικής και πολιτιστικής μας μνήμης, καθώς γίνονται πηγή έμπνευσης και πόλος συσπείρωσης για όλους εμάς.

 

Το ημερολόγιο πωλείται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.

 

Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε και φέτος Χρόνια Πολλά.

 

Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2017 να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.

 
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Παπουτσής

Τα νέα του Δήμου

Τε
Δεκ
12
2018
Πε
Ιουλ
19
2018
Τρ
Νοε
28
2017
Τρ
Απρ
25
2017
Πα
Δεκ
02
2016
Τε
Μαρ
16
2016
Τρ
Απρ
14
2015