dimosposotsanisheader

Αρχική Πολιτισμός & Αθλητισμός Κοινωνικοί Φορείς ΜΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ (Ε.Ο.Μ.)

ΜΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ (Ε.Ο.Μ.)

ΜΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ (Ε.Ο.Μ.)

 

eom logo

"Μη Κυβερνητική μη Κερδοσκοπική Οργάνωση"

Αριθμ. Απόφασης Έγκρισης Μον. Πρωτ. Δράμας 143/2007

 

Έτος Ίδρυσης : 2007


Πρόεδρος Συλλόγου : Χατζηγεωργίου Δημήτριος

Κιν. 6946976119 / Τηλ. Οικ. 25210 46345 / Εργ. 25210 62450


Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

ΤΗΛ. & FAX : 25220-31202

 

Ταχυδρομική Διεύθυνση :

Κοινοτικό Κατάστημα Μικρόπολης Δράμας Τ.Κ. 660 36 

 

Ιστοσελίδα: -

E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Η Αναγκαιότητα δημιουργίας της Εθελοντικής Ομάδας Μενοικίου

Η εθελοντική ομάδα ιδρύθηκε και λειτουργεί επίσημα, με έδρα την Μικρόπολη Δράμας από τον Μάιο του 2007. Το ξεκίνημα έγινε από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι από την ιδρυτική ακόμη διαδικασία, επέδειξαν πρωτότυπες αντιλήψεις και προχώρησαν στην υλοποίηση μιας σειράς καινοτόμων δράσεων που για την περιοχή μας πέρα από πρωτόγνωρες είναι και εντυπωσιακές.

Παραθέτουμε το αρχικό κάλεσμα - πρόκληση προς την τοπική κοινωνία, τις βασικές αρχές και το σκεπτικό που οδήγησε στην αναγκαιότητα δημιουργίας της Ε.Ο.Μ.

1. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

2. ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

3. ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΜΑΣ. ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ.

4. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ.

Η ανάγκη για την εκπόνηση του Εθελοντικού κινήματος προέκυψε από την διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως κοινωνικοπολιτικών συνθηκών απολέσθηκε σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνοχή μεταξύ των συνδημοτών μας έτσι όπως αυτή υπήρχε παλαιότερα και τη βιώσαμε στα δύσκολα παιδικά μας χρόνια. Αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει έντονος κοινωνικός κατακερματισμός τόσο μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών όσο και μεταξύ των νεότερων.

Όλοι κατανοούμε πράγματι ότι δεν αξίζει τέτοια τύχη στον τόπο μας και όλοι επιθυμούμε να κρατήσουμε τους δεσμούς με τη Μικρόπολη και την ευρύτερη περιοχή της όπου και να μας βρίσκει το σήμερα. Όλοι θέλουμε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της ιδιαίτερης πατρίδας μας αλλά παράλληλα και τις φυσικές ομορφιές αναλλοίωτες έτσι όπως τις γνωρίσαμε από την παιδική μας ηλικία.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η οικονομική και κοινωνική υστέρηση που περιήλθε στην Μικρόπολη όσο και η ευρύτερη περιοχή του Μενοικίου μας έκανε να αντιληφθούμε τις αδυναμίες μας, να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές μας και να προγραμματίσουμε την αξιοποίηση των ευκαιριών που μας δίνονται όσο ακόμα υπάρχει χρόνος πριν την οριστική κατάρρευση.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η εθελοντική ομάδα Μενοικίου της οποίας το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους παρακάτω δημότες Μικρόπολης:

1. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ - ΠΡΟΕΔΡΟ

2. ΚΑΤΣΕΜΑΚΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ

3. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

4. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΕΛΕΝΗ - ΤΑΜΙΑ

5. ΑΒΡΑΑΜ ΔΑΒΙΔ - ΕΦΟΡΟ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Οι καταστατικές αρχές της Εθελοντικής Ομάδας Μενοικίου

Η ανάπτυξη της εθελοντικής δράσης του πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας και εν γένει δράσεων που διέπονται από ειρηνικά και φιλανθρωπικά συναισθήματα και που επιδιώκουν τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής του πληθυσμού.

Οι καταστατικές αρχές της Εθελοντικής Ομάδας Μενοικίου

επιδιώκονται:

1. Με την ανάπτυξη δράσεων για την βελτίωση της κοινωνικής, της πολιτισμικής και οικονομικής κατάστασης των εν γένει υποβαθμισμένων περιοχών και των ειδικών ομάδων πληθυσμού.

2. Με την ανάπτυξη τοπικού παρατηρητηρίου παρακολούθησης των φορέων που ασκούν διοικητική και πολιτική εξουσία, κυρίως σε ότι αφορά τη διαφάνεια, τη διαφθορά και την εν γένει διαχείριση της εξουσίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ανεξάρτητες αρχές και την Ε.Ε.

3. Με την ανάπτυξη επικοινωνιακών μηχανισμών και μέσων για την δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων του σωματείου αλλά και για τη διάχυση της γνώσης και την παραγωγή νέων ιδεών με στόχο την προαγωγή της δημοκρατικής συνείδησης και τη θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

4. Με την τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών ώστε να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον και η άγρια ζωή με Πνεύμα ισορροπίας μεταξύ της αειφόρου, της βιώσιμης και της εκάστοτε επιδιωκόμενης

Από την εξουσία ανάπτυξης.

5. Με ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση προγραμμάτων που

αφορούν την καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και εν

γένει τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές ανάληψης πρωτοβουλιών Και εφαρμογής δράσεων του σωματείου.

6. Με την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την ψυχική και σωματική ευεξία των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών και των ειδικών ομάδων πληθυσμού.

7. Με την δυναμική καλλιέργεια του εθελοντισμού σε θέματα πρόληψης προστασίας και ασφάλειας των πολιτών σε καταστάσεις ειδικών συνθηκών και Αναγκών.


Δράσεις Ε.Ο.Μ.


Σύνταξη Προγράμματος Δράσεων για το 2011-2013

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΌΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ (Ε.Ο.Μ.) ΓΙΑ ΤΟ 2011-2013

1. Διεύρυνση δραστηριοτήτων και εγγραφές νέων μελών στην ΕΟΜ

2. Έναρξη διαδικασιών διαπραγμάτευσης παραχώρησης στην ΕΟΜ του παλαιού καπνομάγαζου "Σιλού" - χώρου συνάντησης Μακεδονομάχων στη Μικρόπολη Δράμας με σκοπό την αποκατάσταση και δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο Μενοίκιο.

3. Σύνταξη πρότυπης μελέτης για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου εκπαίδευσης παιδιών (6-16 ετών) και στελεχών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας με παράλληλη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του κέντρου ενημέρωσης Μενοικίου στη θέση "Πλατάνια" της Μικρόπολης και της παρόχθιας λίμνης του Αγγίτη στα Κοκκινόγεια.

4. Έναρξη διαδικασιών διαπραγμάτευσης παραχώρησης στην ΕΟΜ του παλαιού κυλινδρόμυλου "Νίκογλου" στη Μικρόπολη Δράμας με σκοπό την αναστύλωση και δημιουργία Βιωματικού Μουσείου.

5. Έκδοση και διανομή θεματικού περιοδικού πανελλήνιας κυκλοφορίας για την κτηνοτροφία στα πλαίσια της λειτουργίας της κτηνοτροφικής έκθεσης.

6. Σχεδιασμός - ανέβασμα συντήρηση στο Web σελίδας της Ε.Ο.Μ.

7. Μελέτη και διαδικασίες συνεργασίας και αδειοδοτήσεων από του αρμόδιους φορείς για περιαστικές αναδασώσεις στα Τ.Δ. του Μενοικίου.

8. Σύνταξη μελέτης για δημιουργία και λειτουργία μονίμου εκθετηρίου ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων του Μενοικίου.

9. Σύνταξη μελέτης και διαδικασία εξεύρεσης πόρων σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για τη διαμόρφωση του ανενεργού Γυμνασίου Μικρόπολης σε κέντρο φιλοξενίας επισκεπτών και αξιοποίησή του ως χώρου πολλαπλών δράσεων.

10. Προετοιμασία, προβολή και λειτουργία της κτηνοτροφικής έκθεσης Μενοικίου 2011 -2013

11. Οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίου προσανατολισμού και ιστορικής θεματικής Χαρτογραφίας στη Μικρόπολη Δράμας.

12. Σύνταξη μελέτης - προκήρυξης και πραγματοποίηση διεθνούς νυκτερινού αγώνα περιπέτειας και προσανατολισμού σε φυσικού περιβάλλον στο περιβαλλοντικό πεδίο του Μενοικίου την εαρινή περίοδο. Ο αγώνας θα έχει λαϊκό χαρακτήρα (open). Στα πλαίσια ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

13. Σύνταξη μελέτης και κατασκευή βιωματικών διαδρομών στους οικισμούς του Μενοικίου για προσέλκυση επισκεπτών (μαθητών) και τις 4 εποχές του χρόνου.

14. Σύνταξη μελέτης και κατασκευή 2 ειδικών διαδρομών -μονοπατιών (κυκλικής μορφής) με βατότητα που ανταποκρίνεται σε προδιαγραφές ρεφλεξοθεραπείας στο περιαστικό δάσος της Μικρόπολης για προσέλκυση ειδικών ομάδων πληθυσμού (επισκεπτών).

15. Σύσταση ομάδας διάσωσης Μενοικίου, εκπαίδευση της ομάδας με υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης της Γενικής Γραμματείας πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου παιδείας. Διαδικασίες για την εξεύρεση πόρων και χορηγιών για προμήθεια εξοπλισμού και μέσων επέμβασης. (Αξιοποίηση και επάνδρωση του πυροσβεστικού οχήματος Μικρόπολης, προμήθεια ασθενοφόρου, προμήθεια ειδικού οχήματος πρόσβασης σε θέσεις φυσικών καταστροφών κ.λ.π.).

16. Σύσταση επιστημονικής ομάδας διαχείρισης ειδικού λογισμικού (software) για την προσομοίωση της ευρύτερης περιοχής του Ν. Δράμας σε εικονικά μοντέλα διαχείρισης απαραίτητα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων που οφείλονται σε διάφορες μορφές φυσικών καταστροφών.

17. Λειτουργία του κέντρου ενημέρωσης Μενοικίου στη Μικρόπολη και παραγωγή υλικού προβολής του Μενοικίου. Εργαστήρια βιωματικής εκπαίδευσης.

18. Αποτύπωση και διάσωση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων στους οικισμούς του Μενοικίου (λιθόστρωτα, ναοί, ξωκλήσια, θολωτά γεφύρια, κτίρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κ.λ.π.)

19. Παραγωγή εκδοτικού και οπτικοακουστικού υλικού Γεωγραφικού και Ιστορικού χαρακτήρα για την προβολή της περιοχής. (διαδρομές στο δάσος, στις προστατευόμενες περιοχές του Μενοικίου, του περιβαλλοντικού πεδίου, Φωτογραφικά λευκώματα μνημείων κ.λ.π.)

20. Ολοκλήρωση της Ψηφιακής χαρτογράφησης του παραδοσιακού δικτύου ύδρευσης στο δάσος της καστανιάς που υδροδοτεί μέχρι σήμερα τον οικισμό της Μικρόπολης. (θέσης υδρομάστευσης, ίχνη αγωγών, χαρακτηριστικά αγωγών κ.λ.π.)

21. Ψηφιακή χαρτογράφηση και δημιουργία βάσης χωρικών δεδομένων των οικισμών, των διανομών των αγροκτημάτων, των διαθεσίμων γης, των διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, θέσεων αναψυχής κ.λ.π.

22. Καθαρισμός και ανάδειξη του φαραγγιού του δάσους της Καστανιάς και του αναρριχητικού πεδίου Μικρόπολης.

23. Μελέτη και παρέμβαση για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ αδέσποτων αλόγων και θηλαστικών της εκτατικής κτηνοτροφίας στα ορεινά βοσκοτόπια του οροπεδίου της Καλλίπολης στο Μενοίκιο.

24. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου κατασκευής παραδοσιακών τοπικών μουσικών οργάνων.

25. Μελέτες και ενέργειες για την αναβίωση και ανάδειξη των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων και των ιστορικών εθίμων της περιοχής του Μενοικίου. (Ημέρα του Θεού, τα ρακοκάζανα, η Τοντούλα, τα Καρναβάλια του 12ημέρου, το καραβάνι του Τιμίου Προδρόμου κ.λ.π.)

26. Μελέτη για την ανάπτυξη χιονοδρομικού πεδίου εναλλακτικών μορφών χιονοδρομίας στο δυτικό Μενοίκιο.

27. Αξιοποίηση και συντήρηση των ορεινών καταφυγίων του Μενοικίου, η χάραξη και η σήμανση νέων ορειβατικών διαδρομών.

28. Παρακολούθηση του προγράμματος διάσωσης του δάσους καστανιάς στη Μικρόπολη και προώθηση των διαδικασιών αναγέννησης του δάσους κ.Βρύσης.

29. Καταγραφή και δημοσιοποίηση των παράνομων παρεμβάσεων,καταπατήσεων και οικολογικών καταστροφών στις προστατευόμενες περιοχές του Μενοικίου.

30. Μελέτη και ολοκληρωμένη διαχειριστική πρόταση για την κατασκευή σύγχρονων γηπέδων αθλοπαιδιών στον αύλειο χώρο του γυμνασίου Μικρόπολης. Έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το ιδιαίτερα καλό κλίμα και φυσικό περιβάλλον της Μικρόπολης με την φιλοξενίας αθλητών αναπτυξιακών ηλικιών και να γίνει η Μικρόπολη προορισμός αθλητικής προετοιμασίας. 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για να ενημερωθείτε σχετικά με τα cookies και τα προσωπικά σας δεδομένα, παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης.