Μήνυμα Δημάρχου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

20 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμαρχος Προσοτσάνης - Αθανασιάδης θεόδωρος

Η 14η του Σεπτέμβρη, καθιερώθηκε από τη Πολιτεία, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους.

Ασύλληπτα σε βαρβαρότητα τραγικά γεγονότα, διαδραματίστηκαν στη μικρασιατική γη των προγόνων μας το 1922, από τα στρατεύματα των Νεότουρκων, σε βάρος του άμαχου πληθυσμού των Ελλήνων.

Ο τουρκικός στρατός προελαύνοντας στην Ιώνια Γη χωρίς καμιά αντίσταση, στο πέρασμά του εφάρμοσε ένα σχέδιο ολικής – ριζικής εξόντωσης όχι μόνον των ανθρώπων αλλά και του πολιτισμού τους.

Σφαγές, λεηλασίες, ξεριζωμός, προσφυγιά, εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τις πατρογονικές τους Εστίες, που ακούει στο όνομα «Μικρασιατική Καταστροφή».

 Η σύλληψη και υλοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τους Νεότουρκους, μεθοδεύτηκε μέσω θηριωδίας, μέσα από βάρβαρες πρακτικές φυλετικών διακρίσεων, ενός βίαιου εξισλαμισμού και προσηλυτισμού  και των αναγκαστικών ταγμάτων εργασίας.

Σήμερα, 104 χρόνια μετά, ο Θρακομικρασιατικός Σύλλογος της Κωμόπολής μας, πιστός στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας, με σεβασμό και χρέος στην ανεξίτηλη Μνήμη καθώς και στη διατήρηση και συνέχιση των αρχών και αξιών της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αποδίδει τις δέουσες τιμές, εις ανάμνηση των αγώνων και των θυσιών των προγόνων μας.

Αποτελεί ύψιστη ευθύνη και χρέος μας, απέναντι στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής,  να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Δήμαρχος Δήμου Προσοτσάνης

Θόδωρος Αθανασιάδης